602 127 219

Garnki Rzymskie

Garnki rzymskie logo

Co to jest Garnek Rzymski i do czego służy? 


Garnek rzymski to gliniane naczynia, w których przygotowywali jedzenie starożytni Rzymianie, a który obecne wróciły do łask wraz z modą na rozsądne żywienie.
Garnek rzymski to sprzęt dla zwolenników lekkostrawnej kuchni. Pozwala na upieczenie chleba, mięsa, ryby, warzyw czy zapiekanki bez tłuszczu i w taki sposób, by produkty dusiły się we własnym sosie.
Mięsa upieczone w tym garnku będą soczyste i kruche, drób - delikatny i miękki, a warzywa - aromatyczne.

Jak używać garnka rzymskiego

Co się dzieje w garnku rzymskim podczas pieczenia?


Garnek rzymski jest to naczynie do pieczenia ze specjalnej, silnie wypalonej naturalnej gliny. Ścianki naczynia są porowate, niepokryte glazurą, dzięki czemu łatwo wchłaniają płyny. Technika pieczenia w garnku rzymskim polega na tym, że przed użyciem pusty garnek moczy się przez 15 minut w wodzie. Podczas pieczenia woda, którą nasiąknęło naczynie, paruje i tworzy się warstwa pary wodnej zarówno w garnku, jak i w piekarniku. Dzięki temu do pieczenia nie trzeba dodatkowo używać tłuszczu. Danie pieczone w garnku rzymskim nie przypali się, nie wysycha podczas pieczenia, piecze się we własnym sosie, jest soczyste i lekkostrawne.

Garnek rzymski w użyciu     Garnek rzymski w piekarniku     Garnek rzymski pieczenie


Praktyczne rady dotyczące użytkowania garnka rzymskiego:

  • Przed pierwszym użyciem należy garnek wymoczyć w wodzie, a następnie dokładnie wymyć ciepłą wodą bez detergentów.
  • Przed każdym pieczeniem należy namoczyć puste naczynie w zimnej wodzie przez co najmniej 15 minut.
  • UWAGA!!! Zbyt gwałtowna zmiana temperatury może spowodować pęknięcie naczynia, dlatego zimne naczynie umieszczamy zawsze w zimnym piekarniku. Nigdy nie należy wlewać zimnej wody do rozgrzanego naczynia.
  • Gorący garnek wyjęty z piekarnika najlepiej stawać na suchej ściereczce lub desce aby zapobiec styczności naczynia z zimnym podłożem.
  • Po użyciu garnek należy umyć w ciepłej wodzie. UWAGA!!! Nie używać płynu do naczyń ani innych detergentów, gdyż wsiąkają one w strukturę naczynia, a następnie są uwalniane podczas następnego pieczenia.
  • Po użyciu należy przechowywać otwarte naczynie w przewiewnym miejscu tak aby mogło swobodnie wysychać.
  • W miarę używania garnek będzie przybierał ciemniejszą barwę.
  • Po ok. 100 użyciach wypełniony wodą garnek należy wygrzać w piekarniku przez pół godziny, doprowadzając wodę do wrzenia.
  • Czas pieczenia w rzymskim garnku może różnić się od czasu pieczenia w innych naczyniach.


Nieszkliwiony garnek rzymski Dafi

Garnek Rzymski szkliwiony czy nieszkliwiony ?

Szkliwo ceramiczne wymyślone zostało dawno temu, jako sposób na uszczelnienie ceramicznych powierzchni użytkowych, jako ochrona przed nasiąkaniem, więc ma ono za zadanie zatkanie porów.
Tak więc, nasycenie porów garnka wodą nie jest możliwe, wpływa to niekorzystnie na główną funkcję Garnka Rzymskiego. Jeśli nie można nasycić porów garnka wodą, to jednocześnie pieczenie w atmosferze pary uwalnianej z porów też nie jest możliwe. Rozwiązania typu, naczynie częściowo szkliwione, to półśrodki.


PRAWDZIWY GARNEK RZYMSKI NIE JEST SZKLIWIONY !!!


Garnek rzymski Formaster



Garnek Rzymski naczynie do pieczenie bez tłuszczu to nie tylko dobry wybór, to także sposób na przyjemność, zdrowe odżywianie i komfort w gotowaniu. Od teraz możesz spokojnie i bez ryzyka piec dowolne, nawet najdelikatniejsze potrawy.


1
Garnek Rzymski - gliniane naczynie do pieczenia bez tłuszczu

Garnek Rzymski - gliniane naczynie do pieczenia bez tłuszczu

Garnek Rzymski gliniane naczynie do gotowania bez tłuszczu - najlepszy do pieczenia: chleba, ryb, zapiekanek, dań z drobiu i mięs. Nieszkliwiony gliniany garnek do pieczenia bez użycia tłuszczu produkowany jest na bazie surowców naturalnych, tradycyjnymi metodami stosowanymi od setek lat. Proces wytwarzania opiera się głównie na pracy ludzkich rąk. Każdy garnek rzymski wyróżnia się niepowtarzalnym kolorem i widocznymi śladami obróbki ręcznej, dając tym samym dowód na swoje szlachetne pochodzenie

Producent: Dafi

Cena: 90,00 zł

1